Wykorzystanie syropu glukozowego w przemyśle

Obecnie przetworzona żywność zajmuje prawie każdą półkę w markecie. Na opakowaniu takiej żywności często widać wiele różnych składników, o których nie ma się większego pojęcia, a do tej listy często można zaliczyć syrop glukozowy. 

Co warto wiedzieć o syropie glukozowym?

syrop glukozowy - gdzie kupićSyropy glukozowe to nic innego jak oczyszczone oraz zagęszczone wodne roztwory produktów hydrolizy skrobi. Zwierają one, oprócz glukozy, maltozę i dekstryny. Taki syrop charakteryzuje się swoją gęstością, a także specyficzną słodyczą. Do produkcji wspomnianych syropów wykorzystuje się np. skrobię z pszenicy lub kukurydzy. Działają one podobnie jak cukier – oba produktu mają za zadanie nadać czemuś słodkiego smaku. Syrop glukozowy ma jednak więcej zastosowań i może być użyty po to, żeby poprawić konsystencję danego przetworu lub zmienić jego barwę. Syrop glukozowy odznacza się tym, że podnosi poziom cukru we krwi. Jest to równoznaczne z faktem, że człowiek dostaje zastrzyku energetycznego, jednakże nie trwa to zbyt długo. Tak jak w przypadku wszelkich substancji słodzących, ze spożywaniem syropu glukozowego trzeba zachować umiar. Syrop glukozowy nie jest polecany osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ jak zostało wspomniane wcześniej podnosi on poziom cukru we krwi, a więc znacznie szkodzi chorym. W przypadku osób odchudzających się syrop glukozowy również nie będzie zbyt dobrym wyborem, bo jest bardzo kaloryczny – warto pamiętać, że syrop glukozowy zalicza się do cukrów prostych. Syrop glukozowy można znaleźć przede wszystkim w przemyśle cukierniczym np. w ciasteczkach, żelkach, a nawet gumach do życia i galaretkach. Jest obecny również w lodach, pieczywie, a nawet w produktach takich jak dżemy czy konfitury. Używa się go także w produkcji piwa. Częstym więc składnikiem w przetworzonej żywności jest syrop glukozowy – gdzie kupić ten dodatek? Najprościej byłoby zamówić go ze sklepu online, choć zapewne można go również znaleźć w sklepach stacjonarnych. Istnieje jednak możliwość, żeby zrobić wspomniany syrop w domu. Domowy syrop glukozowy używa się do wypieków, zamiast tradycyjnego cukru. Jest on popularny z tego względu, że nadaje ciastom pewnej jedwabistej struktury. Do wykonania syropu będzie potrzebny cukier, woda, sok z cytryny oraz soda oczyszczona.

Syrop glukozowy świetnie sprawdzi się w przypadku wszelkich wypieków, szczególnie jeśli komuś zależy na tym, żeby uzyskać spójną strukturę. Poza tym nie jest to produkt trudno dostępny i można go zrobić nawet w domu przy użyciu odpowiednich składników. Należy jednak pamiętać o tym, żeby nie nadużywać tego słodkiego dodatku.