Sianokiszonka – najlepsza pasza objętościowa

Dostarczenie wysokiej jakości paszy jest kluczowym elementem hodowli bydła zarówno mlecznego, jak i mięsnego. Trwający od kilku lat postęp technologiczny sprawił, iż przewagę nad produkcją siana, jako paszy dla bydła, zyskała produkcja sianokiszonki. Ten rodzaj paszy jest jednym z najbardziej wartościowych pasz objętościowych, a dobrze przygotowana i przechowywana sianokiszonka sprawdzi się dużo lepiej niż siano.

Zalety dobrej sianokiszonki

folia do kiszonkiKiszenie zielonej masy jest obecnie najbardziej opłacalną i skuteczną metodą na konserwację paszy objętościowej dla bydła. Dobrze przygotowana sianokiszonka to źródło suchej masy (40% – 60%), białka, składników mineralnych i witamin. Zdecydowaną zaletą tego rodzaju paszy jest jej stała wartość pokarmowa, która nie jest zależna od warunków atmosferycznych czy też od starzenia się roślin. Pamiętajmy jednak, że o jej jakości decyduje jakość surowca oraz przebieg procesu kiszenia, czyli odpowiednie zabezpieczenie materiału. Sianokiszonkę można przechowywać w dwojaki sposób: w pryzmach oraz w belach (balotach). Każdy z tych sposobów ma swoje wady i zalety, warto zatem wybrać ten, który najlepiej odpowiada warunkom w gospodarstwie. Kluczowym elementem w przechowywaniu tego rodzaju paszy jest dobrej jakości folia do kiszonki. Przechowywanie paszy w postaci balotów wymaga ich szczelnego zabezpieczenia. Tylko w ten sposób możliwe będzie uzyskanie pożądanych warunków do beztlenowej fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Czym powinna charakteryzować się dobra folia do kiszonki? Przede wszystkim musi być wytrzymała i elastyczna zarazem. Odporność na uszkodzenia mechaniczne, na zerwanie podczas owijania, na przebicie twardym pędem to bardzo ważne cechy dobrej folii do balotów. Równie ważna jest odporność na promieniowanie słoneczne oraz na niekorzystne warunki atmosferyczne (deszcz, śnieg, grad). Folia musi być wystarczająco kleista, aby dobrze i szczelnie przywierać do paszy. Pamiętajmy, że każde przerwanie ciągłości folii spowoduje dostęp powietrza do wnętrza materiału, co z kolei zakłóci proces fermentacji.

Odpowiednie zabezpieczenie balotów pozwoli na uniknięcie strat paszy, a sam fakt przechowywania paszy w belach ułatwi skarmianie i umożliwi ewentualny transport paszy, co jest ważne np. w przypadku handlu. Co natomiast z kolorem folii? Który kolor wybrać? Folie produkowane są w czterech kolorach (biały, jasnozielony, ciemnozielony i czarny) tylko i wyłącznie po to, aby móc odseparować od siebie pasze z różnych pokosów, co ułatwia późniejsze skarmianie. Pamiętajmy, aby ciemne kolory folii przeznaczyć na ostatnie pokosy, co zminimalizuje nadmierne nagrzewanie się materiału.