Praktyczna lada chłodnicza

 

Każdy, kto prowadzi gastronomię, wie jak ważny jest wygląd potraw. Nie bez powodu się mówi, że jemy oczami, gdyż liczy się nie tylko smak, ale i zapach praz ekspozycja. Znacznie chętniej kupimy coś co widzimy niż produkt na zdjęciu, zatem wiele cukierni, sklepów mięsnych, piekarni czy kawiarni posiada na wyposażeniu specjalne urządzenia chłodnicze do przechowywania i eksponowania wyrobów.

Jakie mogą być lady chłodnicze?

lada chłodniczaJemy wszystkimi zmysłami i doskonale o tym wiedzą restauratorzy oraz właściciele punktów sprzedających wyroby cukiernicze, mięsne czy spożywcze. Spora część żywności wymaga szczególnych warunków przechowywania, gdyż ma krótką datę ważności lub jest wrażliwa na wysokie temperatury. Typowym przykładem branży, w której zawsze znajdzie miejsce lada chłodnicza jest cukiernictwo. Jak wiadomo ciasta, torty i przeróżne pochodne produkty muszą być przetrzymywane w odpowiednio niskiej temperaturze, ponieważ w przeciwnej sytuacji szybko tracą swoje walory estetyczne i smakowe. Ponadto nie można ich chować na zapleczu, bo klient musi je zobaczyć, aby kupić. Dlatego też idealnym rozwiązaniem są lady, które pełnią rolę miejsca do ekspozycji oraz bezpiecznego przechowywania produktów. Lody chłodnicze mają zainstalowane niezależne agregaty chłodnicze, które są w stanie utrzymać przez całą dobę stałą, niską temperaturą, a w razie odcięcia dopływu energii, nawet przez kilka godzin mogą działać w niezmienionym stanie. Przeważnie zbudowane są ze stali nierdzewnej i szkła hartowanego, ponieważ te materiały są dozwolone do przechowywania żywności. Ponadto łatwo je utrzymać w czystości i są bardzo wytrzymałe oraz odporne na korozje. Wewnątrz lad znajdują się półki, na których można dowolnie ustawiać towary. W zależności od asortymentu przechowywanego wewnątrz, mogą one także posiadać pionowe przegrody, co jest często stosowane w sklepach mięsnych, gdzie należy oddzielić od siebie poszczególne rodzaje mięs. Bez wątpienia lady chłodnicze są bardzo potrzebne w wielu branżach, gdyż umożliwiają prowadzenie bezpiecznej sprzedaży.

Klienci znacznie chętniej kupują produkty, które apetycznie wyglądają, a własnie w taki sposób są one eksponowane w ladach chłodniczych czy witrynach. Bez obaw można w nich przechowywać świeże wyroby nawet przez kilka – kilkanaście godzin, ponieważ posiadają one możliwość ustawienia temperatury w zakresie od pięciu do dwunastu stopni Celsjusza. Większość lad posiada zamknięcie od strony sprzedawcy, aby utrzymać wewnątrz odpowiedni mikroklimat.