Porcelana w Chinach

Chociaż wczesne formy garncarstwa istniały od okresu Szanghaju (1600 roku p.n.e.), produkcja tzw. proto-porcelanów, których masa zawierała już kaolin, może być datowana dopiero na okres obejmujący przełom wieków (czas panowania dynastii Han). Dalszy znaczący rozwój miał miejsce w okresie Tang – koniec VIII lub początek IX wieku – w którym eksperymentowano nad składem masy i ulepszano konstrukcję pieców i palącego się materiału. Umożliwiło to wypalanie w wysokich temperaturach (1350 °C), dzięki czemu masa gliny była bardzo twarda, gęsta i półprzezroczysta.

Wynalezienie porcelany w Chinach

porcelana do gastronomiiSłynne są wyroby Dingyao z kremową glazurą, która została ozdobiona naciętą lub później tłoczoną dekoracją reliefową. Twarda porcelana z kobaltowym błękitem podszycia była produkowana w Chinach od początku XIV wieku, a od XVI wieku eksportowana do Europy, gdzie cieszyła się dużym uznaniem i stała się bardzo popularna. Najważniejszy ośrodek produkcji porcelany w Chinach od czasów dynastii Ming był w Jingdezhen, gdzie znajdowały się piece cesarskie (ale także prywatne). Produkowano tam wszystkie przedmioty z porcelany dla dworu cesarskiego. Od okresu Xuande, sześciocyfrowy znak cesarski, wystepujący w regularnym piśmie (od Qianlong także w piśmie pieczęci), był również umieszczany na wyrobach z porcelany. Poszczególne surowce i procesy produkcji porcelany były przez długi czas utrzymywane w tajemnicy. Ówczesna chińska porcelana do gastronomii zawierała podstawowe znane dziś składniki, takie jak kaolin, skaleń lub petuntico i kwarc. Procesy produkcyjne oraz, w XVIII wieku, dekoracje służyły jako wzór dla porcelany europejskiej. Jednak termin „porcelana” w Chinach jest bardzo szeroki i raczej odzwierciedla europejskie terminy „ceramika i kamionka”. Zgodnie z chińskimi wyobrażeniami, rozróżnia się tylko pomiędzy odłamkami twardymi i miękkimi wypalanymi. Ponadto jako kryterium stosuje się wyraźny, przypominający dzwonek dźwięk typowy dla porcelany, który jest wytwarzany po lekkim uderzeniu.

Kolor, grubość i gęstość wyrobów nie są ważne. Jest więc całkiem możliwe, że za porcelanę można uznać półporcelany, takie jak majolika i fajans, lub białopalące się kamionki porcelanowe. Pierwsza w Europie twarda porcelana została wyprodukowana w Dreźnie. W 1710 roku w Miśni na zamku Albrechtsburg powstał pierwszy europejski zakład produkujący porcelanę. Druga najstarsza manufaktura porcelany w Europie powstała w Wiedniu. Od 1718 roku w całej Europie zaczęły powstawać zakłady produkujące wyroby porcelanowe.