Od czego zależy cena pakowarki komorowej?

Dzisiejszy świat jest nastawiony na szybkość i wygodę. Nie lubimy marnować czasu, więc kupujemy gotowe jedzenie lub chodzimy do restauracji na szybkie jedzenie; szybko podróżujemy i łatwo robimy zakupy. To znak obecnych czasów. Cały sprzęt, z którego korzystamy na co dzień w domu i w pracy również jest nastawiony na takie cele. Dobrze widać to przy kupowaniu jedzenia i dań gotowych. Lubimy kupować porcjowane produkty, szczególnie próżniowo pakowane, bo mogą długo leżeć w lodówce.

Jaką szybkość pakowania ma pakowarka próżniowa komorowa?

szybkie pakowarki próżnioweStąd coraz więcej przetwórni właśnie próżniowo pakuje swoje produkty. Kiedyś można było spotkać w ten sposób sprzedawane makrele lub szynkę na święta. Dziś widzimy obrane i umyte owoce zapakowane w tej formie, wędlinę, kawałki ciasta czy suszone owoce lub warzywa. W przetwórniach i na liniach produkcyjnych zastosowanie znajdą wyłącznie pakowarki próżniowe komorowe, ponieważ tylko ich szybkość pozwala na wydajną pracę. Pakowarki listwowe nie sprawdzą się przy szybkim pakowaniu. Dodatkowo w przetwórstwie ważna jest powtarzalność czynności. Kolejną rzeczą jest cena worków do pakowania. Tańsza w eksploatacji jest pakowarka komorowa. Jest to jak najbardziej sensowne, skoro pakowarka komorowa jest pakowarką szybko pakującą. Czy w domach mają zastosowanie szybkie pakowarki próżniowe? Zdecydowanie nie. Tego sprzętu będą szukać właściciele i kierownicy gastronomii. Najtańsze wersje kupimy już za około trzy tysiące złotych. Te najdroższe, w zależności od ich przeznaczenia mogą dochodzić nawet do dziesięciu tysięcy. Jednak są to pakowarki w wersjach niemalże luksusowych lub przystosowane do pakowania dużych produktów, płynów i wypełniania worków gazem w atmosferze ochronnej. Spełniające te wymagania pakowarki mogą kosztować nawet pięćdziesiąt tysięcy. Im większa pakowarka, tym możliwość zapakowania większego produktu. Możemy to jednak zamienić na kilka sztuk mniejszych – to dodatkowo przyspieszy nam pakowanie. Wydajność pakowarki ma bardzo duży wpływ na jej cenę. Najtańsza pakowarka będzie miała wydajność około 20 m3/h.

Te za dwadzieścia tysięcy mają już trzy razy większą wydajność i zapakują około 60 m3/h. Z kolei 300 m3 zapakuje pakowarka jedna z najdroższych. Jak widać szybkość pakowania jest tu ogromna. Jeśli na niej nam nie zależy, nie przepłacajmy. Jeśli jednak nasza produkcja idzie świetnie, zainwestujmy w najlepszy sprzęt z najlepszą gwarancją. Będzie ona wtedy miała dodatkowe akcesoria i funkcje jak na przykład bardzo powolną dekompresję komory.