Jakie przyprawy do białych kiełbas?

Każdy, kto choć raz próbował swoich sił w domowej produkcji kiełbasy się nad tym zastanawiał. Białą kiełbasę jest bowiem bardzo łatwo zepsuć, wystarczy przesadzić z choć jedną przyprawą i już smak nie będzie taki jak powinien. Zresztą wystarczy zwrócić uwagę na to, jak odmienny jest smak kupnej białej kiełbasy, w zależności od sklepu. Dlatego wszystko musi być odpowiednio wyważone, w dobrych proporcjach, nie można tu z niczym przedobrzyć. Na szczęście mamy internet, gdzie tych porad znajdziemy mnóstwo.

Dobór ziół do białej kiełbasy

przyprawy do kiełbas białychWszyscy pewnie wiedzą, że nie ma białej kiełbasy bez majeranku. To niezaprzeczalnie jedno z najważniejszych ziół stosowanych przy jej produkcji. I to właśnie najczęściej właśnie majeranku jest za dużo w kupnych kiełbasach. W takich przypadkach każdy się zastanawia, czy to aby tylko na pewno kiepsko wyliczone proporcje czy chęć ukrycia mięsa nie pierwszej świeżości. Majeranek jest bowiem tak intensywną przyprawą, że przy za dużej ilości dominuje całą potrawę. W niektórych sklepach znajdziemy gotowe przyprawy do kiełbas białych, jednak dość trudno je dostać. Jest to spowodowane zapewne tym, że obecnie rzadko robi się domową kiełbasę. Zaraz obok majeranku bardzo ważnym składnikiem jest czosnek, którego w takiej mieszance powinni być najwięcej. Możemy użyć zarówno suszonego, sproszkowanego czosnku, tartego ze słoiczka lub świeżego, musi być jednak dobrze przeciśnięty przez praskę. Pozostałe zioła, które należy dodać to gorczyca, kolendra i kminek. Gorczyca powinna być zmielona bądź rozdrobniona w moździerzu. Ze wszystkich przypraw to kminku powinno być najmniej, jest mocno specyficzny i dość intensywny. Oczywiście tworząc taką mieszankę nie możemy zapomnieć o soli i pieprzu. Najlepiej dodać je od razu do mieszanki przypraw i ewentualnie dosypać, gdyby okazało się ich za mało. Gotowe mieszanki niestety często zawierają glutaminian sodu i aromaty. Dlatego faktycznie lepiej przygotować własną mieszankę w domu, by mieć pewność że jest w stu procentach naturalna i zdrowa.

Kto mieszkał na wsi lub ma w wiosce rodzinę zapewne nie raz, nie dwa próbował domowej białej kiełbasy. Smak jest nieporównywalnie lepszy od kupnej. Jest to troszkę czasochłonne jednak wystarczy tylko mieć maszynkę do mielenia mięsa i możemy przygotować sobie zapas na dłużej. Białą kiełbasę możemy bowiem sparzyć i zamrozić, bądź nawet zamrozić surową. Stworzenie domowej przyprawy do białej kiełbasy pozwala nam też dopasować smak do własnych preferencji. Możemy opierać się na polecanych proporcjach, jeśli jednak wiemy, że lubimy na przykład mocno wyczuwalny smak czosnku, możemy go dodać nieco więcej. Dzięki temu domowe mieszanki mają przewagę nad kupnymi.