Ekologiczna alternatywa dla naczyń w restauracjach

Ekologiczne rozwiązania stały się ostatnio bardzo popularne – i bardzo dobrze, bo ludzie są świadomi tego, że należy dbać o środowisko naturalne. Niestety jeszcze do dziś w sklepach można kupić sztućce i talerze jednorazowego użytku, które wykonywane są z plastiku. Jeśli organizujemy imprezę i nie chcemy używać szklanych naczyń, to powinniśmy zdecydować się na zakup tych jednorazowych, ale też ekologicznych.

Naczynia z otrąb ulegające biodegradacji

naczynia jednorazowe biodegradowalne do restauracjiWiadomo, że tego typu naczynia będą kosztować kilkadziesiąt grosy więcej, ale przynajmniej nie doprowadzą do zanieczyszczenia środowiska w taki sposób jak plastik. Naczynia jednorazowe ekologiczne wykonywane są z materiałów biodegradowalnych. Ostatnio stało się to hitem wielu nowoczesnych restauracji. Przestały one serwować dania na talerzach szklanych, ceramicznych, porcelanowych, które łatwo potłuc i wtedy trzeba wymieniać je na nowe. Restauracje zamawiają hurtowo naczynia jednorazowe, które wykonywane są w całości z materiałów biodegradowalnych. Takie naczynie, gdyby wylądowało na trawniku, uległoby biodegradacji czyli całkowitemu rozkładowi i nie uwolniłoby żadnej szkodliwej substancji do środowiska. Brzmi to bardzo ciekawie i wydaje się, że jest to rozwiązanie na miarę dzisiejszych czasów – w trosce o środowisko naturalne. Oczywiście naczyń wcale nie trzeba wyrzucać. Równie dobrze można je … zjeść. Tak! Naczynia biodegradowalne najczęściej wykonywane są z otrębów pszennych. Dzięki temu stanowią doskonałą alternatywę dla naczyń plastikowych (kompletnie nieekologicznych) oraz naczyń papierowych (niewygodnych i mało stabilnych). Takie naczynia jednorazowe biodegradowalne do restauracji najlepiej zamawiać hurtowo, bo to opłaca się najbardziej. Wtedy za sztukę naczynia zapłacimy kilkadziesiąt groszy i koszty możemy wliczyć w danie serwowane w restauracji. Naczynia po zjedzonym posiłku klient może zabrać ze sobą, wyrzucić lub zjeść. Dzięki temu restauracja nie będzie miała problemów z ciągłym zmywaniem naczyń. Co za tym idzie – oszczędza w ten sposób wodę, której marnuje się naprawdę wiele właśnie na mycie naczyń (zarówno ręczne jak i w zmywarkach).

Biotworzywo, z którego tworzy się jednorazowe naczynia ekologiczne jest w stanie ulec całkowitemu rozkładowi w zaledwie 30 dni. W porównaniu do plastiku, który rozkłada się kilkaset lat, to bardzo szybki okres. Do wyprodukowania naczynia z otrąb wykorzystuje się wyłącznie naturalne składniki. Są to oczywiście otręby (najczęściej pszenne) oraz woda (niewielkie ilości). Jest to rozwiązanie wytrzymałe i bezpieczne dla środowiska.