Dobry termometr do pieców

Posiadając ogrzewanie centralne lub piec z płaszczem wodnym musisz wyposażyć się w solidny termometr. Są dwa rodzaje termometrów wykorzystywanych w celu mierzenia temperatury w takim piecu. Pierwszy z nich wkłada się do środka, przyczepiając go do szklanych drzwiczek. Drugi jest na zewnątrz, a w środku pieca umieszcza się tylko niewielką, ognioodporną sondę. Zarówno pierwszy, jak i drugi ma swoje zalety. Pierwszy nadaje się do pieców z płaszczem wodnym, a drugi do centralnego ogrzewania.

Jaki termometr zamontować w piecu?

termometry do piecaWidzimy tutaj bardzo wyraźny podział. Powinniśmy dopasować nasze termometry do pieca. Jeżeli posiadasz centralne ogrzewanie, o wiele lepszy będzie dla Ciebie termometr z niewielką sondą. Nie musisz otwierać drzwiczek i zaglądać do środka, ponieważ licznik jest na zewnątrz. Bardzo wygodne rozwiązanie. Niektóre piece do centralnego ogrzewania mają już zamontowane na stałe termometry. Jednak zawsze można je wymienić, na przykład na dokładniejsze. Termometry do pieca z płaszczem wodnym są jeszcze inne. Przymocowuje się je za pomocą specjalnych uchwytów do szklanych drzwi. Taki piec bardzo przypomina kominek, dlatego nie można psuć jego estetyki. Zazwyczaj są niewielkie, często stylizowane na stare, rtęciowe termometry. Nie ma żadne sondy, ponieważ to termometr bezpośrednio zajmuje się mierzeniem. Być może w Twojej głowie pojawi się pytanie, który z termometrów jest lepszy, słupkowy czy elektroniczny? Tutaj w dalszym ciągu występuje podział. Termometr elektroniczny jest dobry do pieców centralnego ogrzewania. Jest dokładniejszy i może wydawać dźwięk, gdy temperatura będzie za wysoka. W piecach z płaszczem wodnym lepiej jest zastosować termometr słupkowy. Jest bardziej estetyczny i dopasowany do naszego kominka. Trzeba zaznaczyć, że termometry słupkowe są w pełni bezpieczne, a w ich wnętrzu nie ma rtęci. Została ona wykluczona, aby maksymalnie zwiększyć bezpieczeństwo użytkowników. Teraz znajduje się tam mieszanka metali, która w razie rozbicia nie jest szkodliwa dla człowieka.

Termometry, które znajdują się w piecach są niezwykle wytrzymale na wysoką temperaturę. Jest to bardzo wymagana cecha. Termometr nie może zostać uszkodzony, ponieważ wtedy nie wiemy, czy należy podłożyć do pieca opału lub zamknąć drzwiczki dolne, aby ograniczyć wzrost temperatury. Jak się domyślamy, w piecach jest na tyle wysoka temperatura, że każdy termometr musi być hartowany. Producenci bardzo o to dbają. Bez dwóch zdań jest to niesamowicie ważne. Każdy, kto ma piec to potwierdzi.